Kustur Holiday Village

kustur holiday village

Kustur Holiday Village is een vijf sterren all inclusive hotel in Kusadasi. De accommodatie bestaat uit kleinschalige laagbouw verspreid over een park. Er zijn 450 kamers in verschillende types gebouwen. Veel gebouwen zijn in oud Romeinse stijl gebouwd hebben met een begane grond en een verdieping en hebben 8 kamers. Er zijn ook geschakelde witte tuinhuizen zonder verdieping. Het achterste gedeelte van het park is op een lichte heuvel gebouwd. Mensen die hier een kamer hebben moeten enigermate klimmen.

Aankomst & receptie
Dichtbij de ingang is het receptiegebouw met zitjes en informatieborden. Er is tevens een Wifi-hotspot waarmee men gratis kan internetten. De bus van het vliegveld stopt op de parkeerplaats en gasten dienen bij de receptie in te checken. Een electrisch karretje brengt de gasten vervolgens naar hen huisje in het park. Vooral als men ‘s avonds aankomt is dit een fijne service want er zijn tientallen gebouwen. Men ontvangt een electronisch pasje voor de hotelkamer en pasjes voor de ‘towel-station’. Als men de pasjes inlevert krijgt men schone badhanddoeken die bedoeld zijn voor het zwembad of strand. Een kluisje is niet inbegrepen in de hotelprijs en kost €2.5 per dag. Een grote fles mineraalwater wordt iedere dag gratis verstrekt.

Kamers
Een standaardkamer heeft een airco, televisie, bureau, zitje, koelkastje, huurkluisje en grote badkamer met bad-douche en wc. Onze hotelkamer had een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed. De kamers worden iedere dag schoongemaakt en zijn netjes. Iedere dag kregen we handdoeken voor de badkamer. Er zijn via het internet verschillende tarieven te boeken: behalve de standaard superiorkamer zijn er ook voordeelkamers en special deal kamers. Dat kan al gauw een aardig verschil maken. Wij boekten bijvoorbeeld begin september 8 dagen voor €525 p.p maar de prijzen van omliggende data varieerden van €619-€750.

Restaurants & bars
Er zijn drie restaurants in het hotel. Het buffetrestaurant is het centrale restaurant en ligt tussen de receptie en het grote zwembad met de glijbanen. Naast het zwembad is de poolbar waar men cocktails kan krijgen. Het buffetrestaurant heeft een groot buitenterras en wordt gebruikt voor ontbijt (7-11), lunch (12.30-14.00) en diner (19.00-21.00). Er zijn twee specialiteiten restaurants waar a la cart gegeten kan worden. Voor deze restaurants moet gereserveerd worden. Bij het tweede zwembad is ook een kleine poolbar. Op het privestrand is een strandbar.

strand
Het strand bij Kustur Holiday Village is aan de overkant van de weg. Via een tunneltje komt men aan de overkant waar het wellnescenter, de strandbar, een winkeltje en wc’s. Op het strand is een tent waar men parasailing, waterscooter of andere watersporten kan doen. Op het dak is een luidspreker waar (house)muziek uit komt. Op het strand staan gratis ligbedden en parasols. De voorste ligbedden staan precies aan de waterkant. Het strand zelf is erg smal en loopt langzaam af. Na een paar honderd meter wordt het strand wat breder maar wordt het ook moelijker de zee in te gaan door de aanwezigheid van grote stenen in het water. Tijdens ons verblijf waren er vaak grote golven en een flinke zeebries. Het gros van de ouders met kinderen verkoos het zwembad als verblijfsplek van hen vakantie.

Entertainment
Overdags vinden er sportieve activiteiten plaats in en rond het grote zwembad (aerobics, waterpolo, boogschieten e.d). Naast het zwembad liggen een kinderspeelplaats, basketballbaan, tafeltennistafels en een gamecenter. Iets verderop is een openluchttheater waar van 21.00-22.00 een kinderdisco is en van 22.00-23.15 een show voor volwassenen. Er is ook Disco Joy die geopend is van 00.00 tot 03.00.

Ligging & vervoer
Het is ongeveer 5km naar het centrum van Kusadasi. De dolmus (minibus) heeft een bushalte precies tegenover de ingang van Kustur Holiday Village. De dolmus busjes komen zeer regelmatig langs en rijden ook ‘s nachts. Prijs om mee te rijden naar het centrum is €1.5 of 3 Turkse Lira (1 Lira is in september 2012 ongeveer 0.44 Euro). Meestal staat er ook een taxi op de oprit te wachten op klanten. Een taxi naar/van het centrum kost €7 of 15 Lira. Link: dolmus & taxi.

Review
In Zoover en Tripadvisor heeft Kustur Holiday Village veel goede recensies (8.2-8.4). Wij zijn zelf een week op vakantie geweest in Kustur Village in september 2012. Er waren toen veel Turkse toeristen en Russen. Verder was het gezelschap internationaal. Ik had het idee dat er meer Belgen dan Nederlanders waren. Terugblikkend kunnen we zeggen dat we een goede vakantie hebben gehad die aan onze verwachtingen heeft voldaan. We hadden een last-minute reis geboekt op het internet (een ‘voordeelkamer’ met afreis binnen 3 dagen) en kregen een mooie ruime kamer met een tweepersoonsbed en eenpersoonsbed. Het eten was goed en we konden onbeperkt drinken tot 24.00. Een ligbed op het strand of zwembad was goed te verkrijgen zonder een handdoek neer te leggen (in september). Het personeel was vriendelijk. Handig was de handdoekenservice. Door een pasje in te leveren kreeg je een schone badhanddoek voor het zwembad/strand. Bij inlevering van de handdoek kreeg je het pasje weer terug. Tenslotte; het gedrag van de Russen viel 100% mee. We hebben geen enkel incident opgemerkt tijdens ons verblijf: geen grote monden, geen aanstootgevend gedrag noch enig voordringen.

Minpunten
Kustur Holiday Village ligt bijna 5km van het stadscentrum; je bent aangewezen op de dolmus of taxi om naar de stad te gaan. Zoals bij veel accommodaties spreken veel personeelsleden niet zo goed Engels. Vroeg je aan de bar om een groene cocktail dan had je een grote kans dat je een blauwe of oranje cocktail kreeg. Verpakte ijsjes bij het zwembad zijn niet inclusief maar moeten betaald worden. Het glas verse sinaasappelsap in het restaurant zag er aanlokkelijk uit. Ja, er stond 6TL maar daar had ook duidelijk €2.75 bij kunnen staan. Het meisje dat erbij stond sprak geen woord Engels. Er werd ons bij de receptie niet gezegd dat we voor 3 Euro extra p.p konden eten in de specialityrestaurants; dat hoorden we van andere gasten. Wat deze vakantie het meest tegenviel waren de vliegreizen. Rechtop zittend kwam ik (1.80 meter) met mijn knieen tegen de stoel voor me. We vlogen met Onurair hoewel ik hoorde dat andere vliegmaatschappijen ook niet veel beenruimte hadden. De heenreis was van Eindhoven eerst naar Rotterdam en dan naar Izmir; dat had ik niet gelezen op het internet. De terugreis was bovendien om 07.25 wat inhield dat we ‘s nachts om 4.15(!) met de bus vertrokken van het hotel. Hoeveel fijner is het niet om gewoon uit te kunnen slapen en een ontbijtje te nemen (of zelfs een lunch) en dan te vertrekken..? Op het moment dat ik de last-minute reis boekte kon ik niet de vluchtgegevens inzien; die zag ik pas bij de bevestiging per email.