Efeze

historische stad Efeze Turkije
De antieke stad Efeze is wereldbefaamd. Het is een van de hoofd attracties van Kusadasi en en ligt op ongeveer 20 kilometer afstand.

Efeze was in de oudheid een grote haven- en handelsstad. Aanvankelijk opgericht door de Grieken kende de stad zijn bloeitijd onder de Romeinen. Het was een van de grootste steden in het Romeinse rijk met 250.000 inwoners. Nadat de haven uiteindelijk verzandde vertrokken de bewoners. De stad ligt tegenwoordig een stuk landinwaarts.

Veel overblijfselen hebben de tand des tijds doorstaan en zijn redelijk goed bewaard gebleven. Slechts 20% van Efeze is thans opgegraven maar om alles goed te zien heeft men minstens een halve dag nodig. De Tempel van Artemis was het grootste tempelgebouw van de oudheid maar hier is slechts een zuil van over. Zeker in juli/augustus, wanneer de temperaturen erg hoog zijn, wordt aanbevolen om vroeg aan te komen.
met dolmus & taxi
Op borden bij een taxistandplaats stond Efeze (Ephesus) vermeld voor €60. Ik neem aan dat dit retour is anders zou het wel erg duur zijn. Van Kusadasi naar Efeze is 20-25km rijden (ongeveer 30 minuten). Efeze ligt vlakbij het stadje Selcuk. Op zaterdag is er een grote markt in Selcuk en dit schijnt ook een leuke ervaring te zijn om mee te maken. Het is wel zo dat het dan wat moeilijker kan zijn om een dolmus/taxi terug te krijgen naar Kusadasi. Een rit met de dolmus (minibus) van Kusadasi naar Efeze kost tussen de 4 – 5 Lira’s. Entree tot Efeze kost 20 Lira’s. De dolmus van Kusadasi rijdt niet geheel naar Efeze maar zet de passagiers af bij een taxistandplaats in Selcuk. Vandaar kan men lopen (1.5km) of een taxi nemen naar de ‘lage poort’. Beter (maar duurder) is om de taxi te laten rijden naar de ‘hogere poort’ omdat dan terug bergafwaarts gelopen kan worden.

vakantie Kusadasi Turkije

Cruise Kusadasi
Centrum Kusadasi